Trending

Waarom middenrif ademhaling?

Waarom middenrif ademhaling?

Functies van het middenrif Het middenrif heeft een belangrijke functie bij de ademhaling. Het is de belangrijkste spier waarmee we inademen. De middenrifspier trekt samen aan het begin van de inademing, waardoor de peesplaat naar beneden richting de buik getrokken wordt.

Kun je je middenrif voelen?

Let er op dat je de armen beide goed uitstrekt om ruimte te voelen in het middenrif. Doe je dat niet, dan is de kans aanwezig dat je het in je schouders voelt, je armen of benen. Je merkt het vanzelf wanneer je meer ruimte voelt bij je middenrif.

Waar zit je middenrif precies?

Het middenrif is een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm doorheen loopt. Als de opening tussen de borst- en buikholte wat wijder is dan normaal wordt dat een middenrifbreuk genoemd.

Welke spieren werken als antagonisten van de Middenrifspieren bij de ademhaling?

Voor het inademen gebruik je de buitenste tussenribspieren, hun antagonist (spieren die precies het tegenovergestelde doen) zijn de binnenste tussenribspieren, die maken de borstkas weer kleiner. Als je extra hard wilt uitblazen kun je ook nog je buikspieren gebruiken om je middenrif weer terug te duwen.

Wat voel je bij kortademigheid?

Het gevoel hebben dat er een strakke band rond u borst zit. Weinig tot nauwelijks zuurstof binnen krijgen. Bij een kleine inspanning al buiten adem zijn. Druk voelen op uw borst.

Hoe kan ik mijn middenrif ontspannen?

Hoe kan je je middenrif ontspannen?

 1. Plaats de handen onder de ribben.
 2. Inhaleer en beweeg een hand via je gezicht omhoog en de andere hand naar beneden.
 3. Strek je armen met de handpalmen naar buiten.
 4. Adem langzaam uit en zorg dat de handen weer onder de ribben terecht komen.
 5. Doe de oefening nog 5 keer en wissel de armen af.

Wat zijn de symptomen van een Middenrifbreuk?

Symptomen

 • Een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag.
 • Een geïrriteerde keel en hoestklachten.
 • Zure oprispingen, waarbij een beetje maaginhoud terugvloeit tot in de mondholte.
 • Het gevoel alsof er steeds een brok in de keel zit.
 • Slikklachten.
 • Heesheid.
 • Slecht gebit.

Wat moet je doen als je pijn hebt aan je middenrif?

Behandeling voor middenrif pijn Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif.

Welke spieren spelen een rol bij de ademhaling?

De belangrijkste ademhalingsspier is het middenrif. Overige spieren betrokken bij de inademing zijn tussenribspieren en bepaalde hals-, schouder- en borstspieren. De uitademing gebeurt normaal gesproken vrij passief.