Lifehacks

Vad kostar Valpolicella Ripasso?

Vad kostar Valpolicella Ripasso?

Pris: 109 kr. Vivaldi Valpolicella Ripasso ai Colli – full av smak och intensitet från de torkade druvorna, med frisk syra och välintegrerade ekfatstoner. Passar utmärkt att dricka till höstens köttgrytor eller pasta och ostar.

Vad passar till Ripasso?

Ett av de bästa alternativen är pasta med tomatsås och frikadeller. Även Bolognese och i princip vilken pastarätt som helst som innehåller kött är fantastiska sällskap till Ripasso. Även såser som är baserade på tomater kan med fördel kombineras med Ripasso då en viss syra ofta präglar vinet.

Vilken druva är Ripasso?

Så gott som all Ripasso som säljs i Sverige kommer från Veneto och har sin bas i de vanliga Valpolicella-druvorna, framförallt Corvina, men även Rondinella och i vissa fall Molinara eller andra “minoritetsdruvor”.

Vad är en appassimento?

Denna unika metod innebär att druvorna skördas på hösten och därefter genomgår en omfattande torkningsprocess innan de till sist pressas. På så sätt får Appassimento-vinerna sin höga smakkoncentration och karaktäristiska sötma. Appassimento-vin är inte säsongsbundet och passar därmed året om.

Vad passar Amarone till?

De bästa maträtterna att servera till Amarone-viner:

  • Viltkött, nötkött som biffar eller grytor.
  • Fågel som struts, anka och fasan, naturligtvis också foie gras.
  • Alla pastarätter med en hjärtlig tomatbaserad sås.
  • Starka ostar, som Gorgonzola, Roquefort och Gouda.

Vad passar till Valpolicella?

Valpolicella passar till italiensk husmanskost! En Valpolicella är till exempel ett trevligt sätt att börja en kväll på tillsammans med en god vän. I Verona är detta bordsviner man dricker i den lokala restaurangen tillsammans med en krämig pasta eller pizza.

Vad är en Amarone?

Vinet fick namnet Amarone då det vid denna tid var något bittert. Namnet kommer från det italienska ordet ”amaro”, som betyder bitter. Det görs helt på torkade druvor och har en tydlig karaktär av russin och mörka körsbär.

Är appassimento en druva?

Appassimento är den italienska termen för att torka druvor, vilket traditionell gjordes på halmmattor under några veckor upp till flera månader efter skörden. Resultatet var torkade russinliknande druvor med högre koncentration av socker och aromer. Appassimento-metoden används för att göra vinerna Amarone och Recioto.

Vilken mat passar till Amarone vin?

Amarone är faktiskt ett av de få rödviner som enligt mig passar till ost, och gärna till den lagrade parmesanen. Men visst fungerar vinet även till kött men det bör vara rätter med mycket smak och gärna lite söta tillbehör så som rotfrukter eller barbecuesås.

När ska man dricka Amarone?

En Amarone från en bra årgång och vingård kan åldras upp till 20 år och ibland ännu längre. Men var försiktig med mindre årgångar (som 2002), dessa åldras inte väl och bör drickas när de är fortfarande unga som är mellan fem och sju år.

Vad ska man äta till en Amarone?

Vad passar Amarone vin till?

Amarone Riserva I doft och smak hittar du ofta mörka bär och körsbär, plommon, mörk choklad och kryddor. Du gör bäst i att servera ett komplexare vin till vilt eller bräserat kött. Självklart passar även dessa Amarone som en utmärkt motsvarighet till ostbrickan med lagrade ostar.